20 maj, 2016 4 translation missing: da.blogs.article.read_time

I maj, skal du have gang i haven og det er bare med at komme igang med de forskellige projekter, inden sommeren for alvor kommer. Se her, hvad der skal laves og hvilke planter der er gode, at plante nu.

Foråret er igang og det er nu du skal have gang i haven, så du kan nyde den varme sol og den dejlige duft af have, når sommeren er over os. Plant de nye planter på de grå kølige dage, og brug de varme dage i maj, på at lave andre opgaver i haven. Du finder links, til de forskellige redskaber vi nævner, i bunden af artiklen.

1. Ukrudt skal luges ud

Lige nu myldrer det frem med ukrudt, som for eksempel mælkebøtter. Det er med at få dem fjernet nu, da de blomstrer og spreder sig med lynets hast. Mosset i din græsplæne, skal også væk i en fart, så græsset kan komme frem og få al den vand og energi den har brug for, til at vokse sig stærk og flot. Dette gøres bedst med en plænelufter, som sørger for at der kommer luft til græsrødderne. Få fjernet alt sammen nu og få en nemmere sommerferie, hvor du kan nyde haven.

2. Planter og græs skal gødes

Din græsplæne og havens planter er i fuld gang med at vokse. Det er meget vigtigt at du gøder netop nu, mens det er lidt køligere, frem for de varme sommermåneder, hvor tørken er over os. Specielt efter du har fjernet mos på plænen, skal den have gødning og vand, for at det kan gro igen. Her kan man på støre plæner med fordel benytte en valsemaskine / gødningsspreder, som sørger for at fordele jævnt på hele plænen. I køkkenhaven er det godt at få kultiveret og fræst jorden, så den er klar til at modtage næring. Benyt også gerne kompost rundt om buske og træer, samt hække i et tynd lag. Det giver gode vækstbetingelser. Til dine krukkeplanter anbefaler vi at du anvender flydende havegødning, som kan bruges til hele haven. Krukkeplanter har også brug for mikronæringsstoffer og her anbefaler vi, at man bruger mikronæring til det formål.

3. Det er nu du skal plante

Det er perfekt nu at plante, mens jordtemperaturen er perfekt. Vi anbefaler stærkt at du planter på kølige grå dage, så jorden ikke tørrer ud og tørrer rødderne, på dine nye planter. Vand rigeligt hver dag, specielt i de meget tørre dage, så planterne ikke dør.

4. Køkkenhaven skal vandes

Det er vigtigt, at du får vandet din køkkenhave hver dag og sørger for at få tjekket, at jorden ikke er tør. Er jorden for tør, vil vandet flyde oven på og ikke trænge ned til rødderne, så køkkenhaven kan spire frit. Sørger du for løs og fugtig jord, får du større planter og væsentlig bedre overlevelses chancer, i de tørre måneder som er på vej.

5. Husk endelig dit drivhus

I maj måned, glemmer mange at lufte ud i drivhuset og planterne får simpelthen hedeslag. Åben døre og vinduer i dagstimerne, så der kan komme frisk luft ind. Har du automatiske vinduer, sikrer du dig at du ikke glemmer at åbne, med risiko for at planterne får hedeslag og dør. Agurk og tomat er perfekte at få i drivhuset netop nu, men sørg endelig for, at der bliver luftet ud og at nattemperaturen er over 15 grader, ellers dør de, og det får du ikke meget ud af.

6. Dæk af

Sidste uge i ma,j er ved at nærme sig og der er nu minimalt fare for, at der kommer nattefrost, men det er alligevel vigtigt, at sørge for at have plastik parat til overdækning, såfremt at der skulle komme nattefrost. Du skal især være opmærksom på løg, kartofler og den slags, da de kan risikere at gå i stok, hvilket vil sige at de sætter blomster, istedet for at vokse. Sarte planter anbefaler vi, at du smider i bakker og stiller dem i drivhuset om natten. 

7. Bladlusen

Lige nu, er bladlusene små og nemme at bekæmpe. Så snart du får øje på dem, er det tid til at komme igang, med at bekæmpe dem. Benyt eventuelt, 1 teske opvaskemiddel per 1 liter vand og hæld det i en blomsterspray eller forstøver. Du sprøjter så på, over- og undersiden af de angrebne blade og du kan også sprøjte de omkring liggende blade for at sikre dig, at du får dem alle bekæmpet. Har du en havevandsforstøver, kan du med en halvhård stråle og koldt vand også spule bladene forsigtigt og nænsomt. Brug den med omtanke, så du ikke ødelægger dine planter. Strålen må ikke være for kraftig.

8. Frugttræer og nattefrost

Skulle vi være uheldige at få nattefrost, selv om chancerne er minimale lige nu, kan du sprøjte dine frugttræer og grøntsager i køkkenhaven, med en fin vandforstøver. Oversprøjtning hjælper ved frostgrader, ned til minus 1-2 grader.

9. Såning

Squash, græskar, majs og bønner kan med fordel sås allerede nu, men husk at dæk dem til med plastik eller en fiberdug, så de hurtigt kan få varme og energi til at spire. Er jorden for kold rådner frøene istedet og spirer ikke. Sørg for, at jorden er varm når du sår.

10. Plænen

Græsset er så småt begyndt at gro. Det er ved at blive tid, til at slå græs hver uge. Så snart vi rammer juni skal vi for alvor igang med plæneklipperen, hvor der er højere temperaturer i luften. Sørg for at mos og ukrudt som for eksempel mælkebytter er væk, så din græsplæne kan blive flot. Gødningen hjælper også med, at få en flot plæne til juni. Slå græsset hver uge inden den rigtig vokser, så solens energi kan komme helt ned til bunden af græsplænen. Eller få dig en robotplæneklipper, som helt automatisk ved hvor meget græsset skal slås og slip for nogensinde at skulle slå græs igen.

 

Følg med i juni, når vi kommer med flere tips til, hvad du skal bruge juni måned til i haven.

Links til produkter vi har i shoppen som er nævnt i artiklen:


Skriv en kommentar